Brülör Nedir? Brülör Nasıl Çalışır?


brülör nedirBrülör nedir
?

Yakıt içerisindeki yanabilir bileşenlerin oksijenle girdikleri kimyasal tepkime sonucunda ısının açığa çıkması ile tanımlanır. Brülör ve yanma birbirinden ayrı tutulamayan iki terimdir.

Bilindiği gibi, ısı bir enerji kaynağıdır.  Yakıtlar oksijen ile reaksiyona girince yanma işlemi gerçekleşir ısı enerjisi ve ışık açığa çıkar. Amaç, kimyasal enerjinin ısıl enerjisine dönüşümüyle ısı elde etmektir.  Yaşamsal olarak hayatımızda ısınmadan, beslenmeden, üretime dek pek çok alanda ihtiyaç duyduğumuz bir enerji biçimidir.

Serbest yanma ile kontrollü yanma arasındaki en temel ürün de brülörlerdir.

BRÜLÖR, YAKITIN HAVA İLE OPTİMUM ORANDA KARIŞTIRILARAK KONTROL ALTINDA TAM OLARAK YAKILMASINI SAĞLAYAN CİHAZDIR.

Yakıt içerinde bulunan karbon, hidrojen, sülfür oksijen ile tepkimeye girerek yanma işlemi gerçekleşir. Hidrokarbonlar ve su buharı açığa çıkar.

Sıvı yakıtların yanması sonucu oluşan alev parlak sarı renklidir ve radyasyon özelliği çok yüksektir.

Gaz yakıtlarındaki hidrojen miktarından dolayı sıvı yakıt ve kömür yanmasına oranla çok daha fazla su buharı açığa çıkar.

Brülör nasıl çalışır?

Brülör nedir diye sorduğumuzda aklımıza ilk gelen kavramlardan biri de yanma odalarıdır. Brülörlerin yakıtı kontrollü yakması ve ısıyı homojen olarak doğru kanala iletmesi mutlaka bir yanma odası ile gerçekleşir.  Alevin ürettiği ısı enerjisi bir yanma odası vasıtasıyla enerjinin gerekli olduğu yere transfer edilir.

Brülöre yanma havasını beslemek için kullanılan fanı çalıştırmak için, brülör motoru elektrik enerjisi ile beslenir. Sıvı yakıt brülörlerindeki motor aynı zamanda yağ pompasına da tahrik aktarır. Sıvı yakıt yüksek bir basınçla yakıt memesine aktarılır. Gaz brülörlerinde yakıt selenoid valfler ve regülatörler yardımı ile kontrol altında tutulur. İlk tutuşturma için gerekli olan kıvılcımı yaratan yüksek voltajlı trafo da yine elektrik enerjisi ile devreye girer. Yakıt hattından ateşleme başlığına gelen yakıt ile, brülör ana gövdesindeki bir fan yardımı ile yanma başlığına üflenen hava,  özel türbülans sistemi vasıtasıyla homojen olarak karışır ve yanma gerçekleşir.

Bir elektronik yanma kontrol röle kumandası ile uygun süre ve adımlarda ön süpürmeyi, ateşleme süresini, alev kontrolünü, yakıtın miktarını, brülörün on-off veya kademeli veya oransal olarak çalışmasını emniyetli olarak kontrol altında tutar.  Yakıt ve hava karışımları kontrol edilerek, optimum verimli karışım teknik servisler tarafından brülör üzerindeki ekipmanlar ile hassas ayarlar yaparak güvenli ve verimli yanma elde edilir.

Yakma kontrolündeki elektronik gelişmeler, yeni nesil ekipmanlar ve yakıt hava karışımını optimum düzeyde gerçekleştirmiş. Üret türbülans sistemi sonucunda ortaya çıkan baca gazı emisyon seviyelerini asgariye indirilmiş. Üretilen kullanılabilir ısı miktarını büyük ölçüde daha verimli hale getirilmiştir.

Brülör Çeşitleri

Brülör kelimesi İngilizce BURNER, Almanca BRENNER, Fransızca BRULEUR olarak kullanır. Dilimize Fransızca’dan geçmiş olup çok geniş kapsamda yakıcı anlamını taşımaktadır. Yakıcı kelimesini yani brülörün anlamını ve teknik özelliklerini düşünerek çeşitli sınıflarda kategorize etmek uygun olacaktır. Brülör çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi için buradaki makalemize göz atabilirsiniz: https://uret.com.tr/brulor-cesitleri-uret/

 

brülör nedir