Sanayi Sektörünün Aday Kadın Mühendisleri – 1

Sanayide Kadının Gücü Üret Brülör

Tesisat Donanım Dergisi – Kadın Mühendis Adayının Staj Yolculuğu Söyleşisi – 1

Sadece ülkemizde değil genel olarak dünyada mühendislik mesleği erkeklerin ilgi ve çalışma alanı olarak algılanmakta. Tüm dünyada özellikle Üretim alanında mühendis olarak imalatlarda ve yönetimlerde olan kadın sayısı halen yüzdelik oranda gayet az. Günümüz Dünyasında, genç kızlar bir yana genç erkeklerin bile üretim alanında çalışmaya çok da hevesli olmadıklarını gözlemliyoruz. Tablo olumsuz gibi gözükse de gelecek vaat eden genç kız ve genç erkek mühendis adaylarımız da ayrı bir gurur vesilesi.
Üret Brülör de rastladığımız pırıl pırıl iki mühendis adayı genç kızımız sektörümüzde uzun yıllar güzel çalışmalar yapacağa benziyorlar.

Söyleşi 

Ayşem Hanım, öğrenci stajları ve mühendis adayı genç kızlarımız için önce sizden bilgi alalım, sonra Zeynep ve Marziyeh ile söyleşelim.
Neredeyse kuruluş yılımızdan beri hem lise, hem üniversite öğrencilerine stajları için kapımız daima açık oldu. Özellikle meslek lisesi öğrencilerinin stajları ertesi firmamızda kalışları ve çalışmaya devam etmeleri konusunda da çok destekçi olduk. Meslek liselerinin, muhasebe, torna, tesviye, elektrik ve makine ressamlığı bölümlerinde ki öğrencilerin mesleklerinin kıymetini bilmeleri konusunda yol gösterdik. Gençlerin pek çoğu meslek liselerine gönülsüz giriyor. Biz de staja gelen öğrencilere lise yıllarında öğrenilen mesleklerinin kıymeti konusunda hep eğittik. Branşları ne ise gençleri teşvik ettik. Genel olarak firmalarda staja gelen öğrencilere çay kahve, süpürge fax fotokopi işleri yaptırılırken stajyer öğrenciler bizde her yerde çalışmaya teşvik edilip, sorumluluk ve görev verilir. Elbette öğrenci de istekli olacak ama isteksiz öğrenciyi dahi işe angaje ederek meslekli birey olma yolunu açıyoruz.

İşletmelerde stajyer istihdamı

Lise öğrencileri uzun soluklu stajyerler oldukları iç.in ister istemez sistemin içinde imalatın herhangi bir alanında mutlaka yol alıp deneyim kazanıyorlar. Üniversite öğrencileri için durum biraz farklı. Kısa dönem stajı biraz zorunluluk ve yük olarak gördüklerinden sisteme dahil olmaya yada iş yapmaya maalesef çok da hevesli olmuyorlar.
Gerek lise gerek üniversite öğrencisi olsun bizim cinsiyet ayrımımız hiçbir zaman olmamıştır. Çalışmak isteyen herkese kapımız açık. Ama dediğim gibi üniversite öğrencileri genel de pek imalata inmez, idari büroda vakit geçirmeye ve staj defterlerini doldurmaya bakar. İmalata inenlerde genelde gözlem yapar bir kaç soru ile yetinir. Öğrencilerimizin talebi yoksa bizimde zorla vereceğimiz görevler olamıyor.
YTÜ den kış stajı için gelen iki öğrencimizin imalattan çıkmayışı ise hepimizi sevindiren ve açıkçası şaşırtan bir süreç oldu. Genç kızlarımız boyahaneden, talaşlı imalata, montajdan, sevkiyat depoya, planlamadan teknik çizime her gün bir yerde çalıştılar. Her şeyi not alarak, sorarak ve gerçekten öğrenerek stajlarını tamamladılar.
Belki bize bu denli meraklı ilgili ve mesleğini severek doğru seçmiş adaylar gelmediğinden belki de kadın olup imalattan çıkmayışlarından bu öğrencilerimiz ayrıca takdir toplayıp gurur verdiler. İlgi çektiler ve çok sevildiler. “ Yapamam, bilemem “ demeden, “bu benim işim değil” demeden şevkle çalışmalarını görmek ne kadar bilinçli meslek seçimi yaptıklarını da gösterdi bize.
Tüm gençlerimizin sevecekleri ve başarılı olacakları meslekleri tercih etmelerini canı gönülden istiyoruz.. Sadece mesleki ilgileri ve çalışkanlıkları ile değil güler yüzleri ve kibarlıkları ile de gönlümüzde taht kuran mühendis kızlarımız Zeynep ve Ava’ya ise ayrıca mutlu bir meslek hayat diliyoruz. Açıkçası çıtayı çok yükselttiler. Yeni stajyer arkadaşlarımızdan bekletimiz de onalar gibi olacak.

2018 yılının ilk stajyerlerinden, Zeynep Yalçın’ı tanıyalım:Sanayide Kadın Mühendisler Üret Brülör

ÜRET Brülör Stajyeri Zeynep YALÇIN İsmim Zeynep Yalçın. Balıkesir doğumluyum. Lise eğitimimi Lüleburgaz Fen Lisesi’nde tamamladıktan sonra 2014 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde lisans eğitimime başladım. Son sınıf zorunlu stajlarımın ilki için de Fakültemin yönlendirmesi ile Üret Brülör de staja başladım.
Endüstri Mühendisliği’ni bilerek ve isteyerek mi seçtiniz.
Endüstri Mühendisliği ortaya çıkış olarak her ne kadar ağır sanayi sektöründe ki üretimleri ele alsa da günümüzde her sektörde aktif olarak ihtiyaç duyulan bir meslektir. Bu mühendisliğin eğitiminde alınan teorik bilgilerin her iş alanında kullanılabilir olması bu bölümü seçmemde ki en büyük etki oldu. Aynı zamanda diğer mühendislik dallarından farklı olarak müşteri ve çalışanları da çalışma prensipleri içine alması benim için önemli bir unsur oldu.

Mesleğinize yönelik hedefleriniz neler?

Bir endüstri mühendisi adayı olarak en büyük amacım çalıştığım firmalarda insan faktörünü de ele alarak üst düzey verimlilik sağlamak ve çalıştığım firmaya, ülke sanayi ve teknolojisinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bunun için hem okul hayatım da aldığım dersler ile hem de yaptığım stajlar ve ileri de çalışacağım işlerle her zaman kendimi geliştirmeye ve yeniliklere açık oluyorum.

Üret Brülörde ki staj deneyiminizden bahsedebilir misiniz?

İlk stajımı bu firmada yaptım. Stajımın konusu fabrikada ki üretim yöntemlerini incelemekti. Daha önce herhangi bir ürünün üretilişini görmemiştim. Bu staj benim için çok farklı bir deneyim oldu. Her ne kadar mesleğim gereği makinalarla direkt olarak çalışmayacak olsam da üretim sektörünün oldukça büyük olması sebebiyle çalışacağım alanda üretimin nasıl gerçekleşeceğini bilmek bana çok büyük katkı sağlar. Çünkü ne için çalıştığımı ve neyi geliştirdiğimi bilmezsem ne yaptığımın da bir önemi yoktur.
Fabrikamızın idari ve üretim bölümlerinde gerek liselerden gerek üniversitelerden çok fazla öğrenci arkadaşımız staja geldi. Senin kadın bir mühendis adayı olarak fabrikanın içinde bilfiil çalışman bizleri de çok memnun etti. Senin üretime olan merakından, ilginden ve deneyimlediğin tüm işlerden dolayı takdirimizi kazandın. Bu konuda açıkçası bizi şaşırtın.

Zeynep  ne düşünüyor?

İlk stajımın bu kadar güzel geçeceğini tahmin edemezdim. Daha önce makinalarla aram olmadığı için başaramayacağımdan ve kötü bir izlenim bırakacağımdan korkmuştum. Ancak işletmede çalışan herkesin ne yaptığını bilmesi ve bana destek olması bu işi başarmamı sağladı. Hayatımda daha önce yapmadığım işleri yaptım ve kendimi sınırlamanın ne kadar yanlış olduğunu fark ettim. Eğer gerçekten öğrenmek istersem ve azimle çalışırsam, başaramayacağım hiçbir şey olmadığını gördüm. Stajımı böylesine güzel bir tecrübeye dönüştürdükleri için işletmede çalışan herkese çok teşekkür ederim.

Yazının devamını okumak için buraya tıklayın.

11/05/2018