2024’te Ülkelere Göre Dünya Petrol Rezervleri OPEC Tarafından tekrar yayınlanmış olup, üretimin artmasına rağmen yeni kontrol ve deneyler bu organik enerjinin devamlılığını göstermektedir.
Doğal kaynaklara erişim, bir ülkenin tüm ekonomisini oluşturan ve bozan şey olabilir. Özellikle petrol, son 100 yıldır Dünya’nın en değerli kaynaklarından biridir. Fakir olan ülkeleri gelişen modern devletlere dönüştürmekten sorumlu olmuştur. Ancak OPEC, bu sıralamanın hesaba kattığı Kanada’nın petrol kumlarını dikkate almamaktadır, bu nedenle Kanada dördüncü sıradadır. Dünyanın en büyük petrol rezervleri, 303 milyar varile sahip Venezuela’dadır. İkinci sırada 267 milyar varile sahip Suudi Arabistan ve üçüncü sırada 208 milyar varile sahip İran bulunmaktadır.
1 . Venezuela – 303 Milyar Varil
Bazıları için sürpriz, aslında toplam petrol rezervleri açısından en üst sırada yer alan Venezuela’dır. Ülke için yaratabileceği dağlar kadar paraya rağmen, Venezuela bu armağanı bir dizi kötü planlama, yolsuzluk ve hükümet müdahalesi yoluyla büyük ölçüde israf etti.
Venezuela ayrıca geniş petrol sahalarına erişmekte zorlandığından toplam petrol üretimi açısından oldukça düşük sıralarda yer alıyor. Venezuela ham petrolü ağırdır ve düzgün bir şekilde kullanılması için önemli miktarda emek ve teknolojik yardıma ihtiyaç duyar. 2020’de başlayarak bugün de devam eden süreçte, rafine ham petrol üretimini artırmak için İran ile yakın bir çalışma içindedir.
Venezuela, 300 milyar varilden fazla rezerviyle dünyanın en büyük petrol rezervine sahiptir. Suudi Arabistan, 297,5 milyar varil ile dünyanın en büyük ikinci petrol rezervine sahiptir. Venezuela’nın muazzam doğal kaynak arzına rağmen, ülke hala ekonomik olarak mücadele içindedir.. Venezuela ve Suudi Arabistan’ın nüfusları karşılaştırılabilir büyüklüktedir; ancak, Suudi Arabistan’ın ekonomisi iki kat daha büyüktür. Bu farklılığın ana nedenlerinden biri, her iki ülkenin petrol rezervlerine erişilebilmekteki farkıdır.
Venezuela, dünyanın en fazla petrol rezervine sahip olmasına rağmen, petrolünün çoğu açık denizde veya çok yeraltındadır. Bu nedenle, Venezuela’nın rezervlerindeki
petrolü şu anda mevcut teknolojiyi kullanarak çıkarmanın maliyeti çok yüksektir. Öte yandan, Suudi Arabistan’ın petrol rezervleri yüzeye yakın ve karadadır, bu da petrolü çok daha erişilebilir ve çıkarma sürecini çok daha uygun maliyetli hale getirir. Bu da, Suudi Arabistan’ın petrolünü önemli ölçüde daha karlı hale getirir.
2. Suudi Arabistan – 267 Milyar Varil
Genellikle “petrol devleti” olarak etiketlenen Suudi Arabistan, neredeyse sonsuz petrol rezervlerini kullanarak kendisini Orta Doğu’dan bahsetmeye bile gerek kalmadan tüm Asya’nın en zengin ülkelerinden biri haline getirmiştir . Suudi Arabistan en büyük kanıtlanmış rezervlere sahip olmasa da, bunları kesinlikle iyi bir şekilde kullanmaktadır.
Suudi Arabistan dünyada en çok ikinci petrol üreten ülkedir ve son birkaç yılda günde ortalama 12,14 milyon varil petrol üretmiştir. Suudi petrolüne erişim de çok daha kolaydır ve güçlü bir hükümet ve mükemmel bir altyapı tarafından desteklenmektedir
3.İran – 208 Milyar Varil
Petrol, İran’ın en büyük ihracatıdır ve ekonominin omurgasını oluşturur. İran’ın, ekonomilerini güçlendirmek için fosil yakıtlara acil ihtiyaç duyan Asya’daki uzun bir müşteri listesi vardır .
İran’ın üretimini yavaşlatma planı yok ve 2020’den beri petrol sektörüne yaklaşık 500 milyar dolar yatırım yaptı. Trendler devam ederse, İran önümüzdeki on yıllar boyunca önde gelen petrol üreticilerinden biri olmaya devam edecektir.
4.Kanada – 163 Milyar Varil
Kanada’nın petrol sektörüyle ilişkisi dünya sahnesinde bir istisnadır. Petrol rezervlerinin büyük çoğunluğu eyaletin kuzey kesimindeki
muazzam Alberta petrol kumlarında bulunmaktadır. Bu petrole erişimin zorluğu ve işlenmesinin daha da zor olması, görevi hem yorucu hem de pahalı hale getirir.
Petrol kumları onlarca yıldır çevre gruplarının ilgi odağı olmuştur ve Kanada petrolünün geleceği hala belirsizdir. Yurt içindeki tartışmalara rağmen, Kanada’dan gelen petrol uluslararası alanda birçok ekonomiye yakıt sağlıyor ve ihracatın çoğu Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşıyor.
5.Irak – 145 Milyar Varil
Irak’ı 2000’lerin başından beri etkileyen göreceli istikrarsızlık nedeniyle , uzmanların ülkede bulunan petrolün tam miktarını belirlemesi zordu. Çeşitli kaynaklardan gelen tahminler, toplam petrol rezervlerinin 112 ila 300 milyar varil arasında olduğunu gösteriyor.
Gerçek sayı ne olursa olsun, Irak genel petrol üretimi listesinde üst sıralarda yer alıyor. Tüm bunlar, Irak petrol sahalarının çoğunu kullanmasa bile elde ediliyor. Ancak, 2025’te genel üretimi artırma planları duyurulduğundan bu durum değişebilir.
6.Birleşik Arap Emirlikleri – 113 Milyar Varil
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), zenginliğinin çoğunu sınırları içinde bulunan petrol rezervlerine borçlu olan bir diğer Orta Doğu ülkesidir. BAE her gün 3 milyon varilden fazla petrol üretiyor ve aynı zamanda dünyanın beşinci büyük petrol ihracatçısıdır.
BAE’nin petrol ihracatı sayesinde elde edebildiği zenginlik ülkenin her yerinde görülebilir. Özellikle Dubai, patlayan petrol sektörünün ardından hızla dünya standartlarında bir şehir haline geldi. BAE ayrıca ekonomisini yalnızca petrolden uzaklaştırarak çeşitlendirmede ciddi bir yol kat etti.
7.Kuveyt – 101 Milyar Varil
Kuveyt, petrol söz konusu olduğunda her zaman büyük bir oyuncu olmuştur. 1938’de Kuveyt’te ilk kez petrol keşfedildi ve o zamandan beri yörüngesi değişti. En büyük petrol sahası olan Burgan Field, dünyanın en büyük ikinci konvansiyonel sahasıdır ve yaklaşık 70 milyar varil ham petrol barındırır.
Petrol üretimi hala yüksek olmasına rağmen, Kuveyt’in bazı petrol sahaları yaşlanmaya başlıyor ve uluslararası rekabet karşısında gücünü kaybediyor. Buna karşılık, Kuveyt hükümeti ekonominin bu kritik bölümünü canlandırmaya yardımcı olmak için önemli yatırımlar yaptı.
8. Rusya – 80 Milyar Varil
Rusya’nın petrol ihracatı, Avrupa ekonomilerinin çoğunun ana enerji kaynağı olarak hizmet ediyordu, ancak bu, 2022’deki Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından aniden sona erdi . Savaş hala devam ederken, Rusya sert yaptırımlarla karşı karşıya kaldı ve esasen Avrupa pazarından dışlandı. Rusya artık müşteriler için başka yerlere bakmak zorunda kaldı.
Rus petrol sahalarının çoğu Sibirya’nın en uzak köşelerinde bulunur . Rus petrol rezervlerinin gerçek boyutu henüz tam olarak keşfedilmemiştir ve uçsuz bucaksız vahşi doğasında keşfedilmemiş önemli miktarda ham petrol olması muhtemeldir.
9.Amerika Birleşik Devletleri – 55 Milyar Varil
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki petrol sektörü on yıllar boyunca inişler ve çıkışlar yaşadı. Petrol endüstrisi, 1980’lerde başlayan yıllarca süren düşüşün ardından 2006 ile 2023 yılları arasında üretimde artış yaşadı. ABD’deki başlıca petrol sahaları Teksas , Kuzey Dakota , Alaska , Kaliforniya ve Montana’da bulunmaktadır .
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki toplam petrol rezervleri muazzam olmasa da, başka hiçbir ülkenin yapamadığı şekilde petrol üretebiliyor ve günde 12 milyon varil rafine etmeyi başarıyor; bu rakam hala dünyadaki en yüksek rakam. 2023’te toplam ABD petrol ihracatındaki yüzdelik paya göre, Amerikan petrolünün en büyük ithalatçıları sırasıyla %11 ve %10 ile Meksika ve Çin’dir .
10.Libya – 48 Milyar Varil
Libya, petrol işinde nispeten yeni bir oyuncudur ve rezervlerinin çoğu 1950’lerin sonu ve 1960’ların başında keşfedilmiştir. Petrolün keşfi o dönemde dönüştürücü bir etki yaratmış ve kamu hizmetleri, eğitim ve sağlık hizmetleri için kullanılmıştır .
Ne yazık ki, petrolün ilk keşfinden doğan faydaların çoğu o zamandan beri kurudu. Libya artık kronik yolsuzluk, siyasi istikrarsızlık ve çatışmadan muzdarip. Sorunlarına rağmen, Libya’daki petrol sektörü yavaş bir hızda da olsa yeniden büyümeye başlıyor.
Kaynak: //
https://www.worldatlas.com/industries/the-world-s-largest-oil-reserves-by-country.html
https://www.datapandas.org/ranking/oil-reserves-by-country#map
18/09/2024